0,00 Kč0

Blog

Na počátku byl chléb

22.7.2020

A ne ledajaký. Byl to chléb bez lepku, deproteinované pšenice, sóji a dalších alergenů. Byl čerstvý, voňavý, křupavý, doma upečený… a my z něj měli obrovskou radost. Chutnal nám i přátelům a někde tam vznikla myšlenka založení vlastní firmy a značky EAT-fit.

Ke stravování bez lepku nás přivedla celiakie v rodině, diagnostikovaná v podstatě z ničeho nic napříč třemi generacemi. Byla to velká změna a nebylo to snadné, ale s odstupem času můžeme konstatovat, že to byla změna k lepšímu. Začali jsme se více věnovat výběru jídla a nákupu surovin a od prefabrikátů jsme se postupně dostali k primárním přirozeně bezlepkovým surovinám. A právě z nich vyrábíme EAT-fit produkty.

Vyrábíme přirozeně

Do našich směsí nepřidáváme škroby, gumy, konzervanty, barviva ani jiné přídatné látky ovlivňující kvalitu těsta. Zjistili jsme, že to jde i bez nich. Existuje mnoho přirozeně bezlepkových surovin, a není proto důvod jíst vysoce průmyslově zpracované jídlo, tím spíš, jste-li ze zdravotních důvodů na dietě a nemůžete se mu v některých situacích vyhnout. Naší surovinou jsou přirozeně bezlepkové mouky, semínka, psyllium, koření, cukr a sůl.

Nakupujeme lokálně

Naše mouka je semleta v českých bezlepkových mlýnech, cukr pochází z cukrovaru Vrbátky, vybraná semínka a kmín nakupujeme přímo od zemědělců. To, co je možné, pořizujeme lokálně. Díky tomu se můžeme ucházet o značku Regionální potravina a naše směs EAT-fit linecká získala nedávno Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje.

Rosteme udržitelně

Příroda je podmínkou naší existence. Nechceme přírodu zatěžovat víc, než je nezbytně nutné. Proto jsou naše produkty vyráběny především z lokálních surovin a balení je minimalistické. Naše podnikání je budováno na principech dlouhodobé udržitelnosti.

Naše nabídka

Směsi na pečivo EAT-fit KMÍN, EAT-fit SLUNEČNICE, EAT-fit CHIA a EAT-fit DÝNĚ najdou své místo v každé bezlepkové domácnosti. Chléb z nich lze péct v domácí pekárně i klasické troubě, stačí přidat kvasnice a vodu, uhníst, nechat vykynout a dobře upéct. Každá ze směsí je díky různému poměru mouk, koření a semínkům trochu jiná, všechny však mají společné, že jsou vyrobeny z kvalitních surovin a vydrží bez vysychání a drolení se v jedlém stavu i několik dní po upečení. 

EAT-fit PERNÍČEK je směs přirozeně bezlepkových mouk, cukru, kypřidla a voňavého perníkového koření. Velmi snadno z ní vykouzlíte perník na plech, medové perníčky nebo perníčkovou bábovku.

EAT-fit LINECKÁ směs pro výrobu lineckých těst bez lepku je naší hvězdou, která letos získala dokonce Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje. Je spolehlivým základem pro linecké cukroví, mřížkové koláče, tartaletky nebo linecké dorty.

EAT-fit SEMÍNKO je geniální směs na semínkový chléb bez mouky. Semínka jsou zde doplněna o jáhlové vločky, stačí přidat vodu, sůl a med dle chuti, případně hrst ořechů, upéct… a pochoutka splňující parametry nízkosacharidového stravování LOW CARB je na světě. Kromě netradičního chleba můžete vyrobit semínkové krekry nebo ovocný dezert Crumble. Recepty najdete na obalu.

EAT-fit LOW CARB je směs vyhledávaná nejen příznivci nízkosacharidového stravování. Základem této směsi je lněná a fazolová mouka, spousta semínek, psyllium, kypřidlo a sůl. Nenajdete v ní žádné vysoce průmyslově zpracované suroviny ani přídatné látky. Přidejte vejce a jogurt, vytvarujte chléb, večku nebo bochánky a upečte v troubě podle návodu. Ve vegan variantě lze nahradit vejce mletým lněným semínkem a přidat tofu nebo cuketu.

EAT-fit UNIVERSAL je naší alternativou polohrubé mouky. Obsahuje vyvážený poměr přirozeně bezlepkových mouk vhodný pro všechny druhy pečení. Levou zadní z ní vykouzlíte bábovku, buchtu na plech nebo hrnkový knedlík a s trochou trpělivosti upletete vánočku. A ti nejodvážnější mohou s naší UNIVERSALkou začít kváskovat.

EAT-fit BEŠAMEL byl vyvinut speciálně pro zahušťování polévek a omáček. Snoubí v sobě přednosti tří přirozeně bezlepkových mouk. S jeho pomocí snadno a bez obav zahustíte zelí, připravíte zásmažku, bešamelový základ, bramborové těsto, bramboráky či halušky, jsou z ní však skvělé také palačinky, nudle nebo piškotová těsta.

Eva Toman Rousová, zakladatelka EAT-fit

Zpět