Blog
Perníčková bábovka s rumem a ořechy
29.5.2020
SUROVINY:
4 vejce
40 g třtinového cukru
150 g oleje (opravdu odváženo)
100 g vlašských ořechů namletých nahrubo
250 g směsi EF PERNÍČEK (1/2 sáčku)
2 lžíce rumu
tuk a hrubá mouka na vymazání formy (např. celozrnná pohanková)
...
RECEPT:
Nejprve zapneme troubu na 160°C. Potom si nachystáme formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou bzlp moukou nebo bzlp strouhankou. Pak oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vymícháme s cukrem, do hmoty zlehka zašleháme olej, přidáme pomleté/nasekané ořechy a vmícháme směs EF PERNÍČEK (ta již obsahuje cukr, koření i kypřidlo). Do hustého těsta přidáme 2 lžíce rumu. Pak co nejrychleji vyšleháme z odložených bílků polotuhý sníh (k bílkům přidáme špetku soli) a opatrně vmícháme do těsta. Potom těsto vlijeme/přemístíme do bábovkové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C (horký vzduch) 30 min. Zkontrolujeme špejlí a pečeme dalších 10 - 15 min na 150°C. Upečenou bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.