0,00 Kč0

Blog

Dýňová bábovka s kakaem

31.10.2024

Dýňová bábovka s kakaem

Na tuto sváteční dobrotu budeme kromě běžných doma dostupných surovin potřebovat také dýňové pyré. Na podzim, kdy je všude plno dýní, je to snadné. Dýně jsou všude za rozumnou cenu a tak často pořídím rovnou dvě a zpracuji z nich v jednom zápřahu polévku, rizoto, pomazánku i pyré, které využiju při pečení muffinů, chleba nebo nově do této vynikající bábovky.

Pyré dělávám buď z dýně připravené v parním hrnci, uvařené ve vodě nebo upečené v troubě. Mixuji v mixéru, pokud je potřeba přidám trochu horké vody. Do těsta přidávám raději pyré velmi husté, takové ve kterém stojí lžíce. Konzistenci příliš hustého těsta pak raději doladím trochou mléka nebo tekutiny.

Odkaz na soubor pro tisk najdete TADY.

Na jednu středně velkou bábovku bude potřebovat:

POSTUP:

  1. Nejprve zapneme troubu na 180°C, nachystáme si všechny potřebné suroviny. Formu na bábovku nebo chlebovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem, mákem nebo jejich mixem.
  2. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky ručně metličkou vyšleháme s cukrem a ručně přimícháme nejprve olej a potom také dýňové pyré. V jiné nádobě vyšleháme z bílků a špetky soli polotuhý sníh. Pokud se nám nechce se sněhem dělat, nemusíme s cukrem a olejem vymícháme celá vejce. Bábovka pak bude o trochu méně nadýchaná, ale stále dobrá.
  3. Do druhé mísy si odvážíme suché ingredience kromě kakaa (mouky, kypřidla, koření, špetku soli) a dobře promícháme. Kakaem bude dobarvovat jen třetinu hotového těsta.
  4. Spojíme obě části těsta. Do té mokré postupně pomocí vařechy zapracováváme suchou směs. Pokud jsme nepoužili od začátku celá vejce, zapracujeme na závěr do těsta sníh z bílků.
  5. 2/3 hotového těsta přemístíme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Zbývající třetinu těsta obarvíme lžící kakaa, dobře promícháme a pomocí lžíce přidáme do formy. Jestli chceme, můžeme pomocí do těsta vnořené lžíce a pohybující se lžíce vytvořit mramorování.
  6. Bábovku pečeme v rozehřáté troubě. Teplota a délka pečení záleží také na typu formy. Keramická se rozehřívá déle, plechová rychleji. Já peču bábovku raději pomalu a delší dobu. Při teplotě 160°C to může trvat podle velikosti bábovky 45 až 60 minut. Když spěchám, peču na 180°C kratší dobu, riskuji však její prasknutí, což po vyklopení vlastně ničemu nevadí. Propečenost kontrolujeme vpichem špejlí. Dobře upečená bábovka nezanechává se na špejli nelepí.

Další tipy:

  • Místo EAT-fit Universal můžete použít i samokypřící směs EAT-fit Special, pak už nepřidávejte žádné kypřidlo. Můžete použít také mix čirokové a rýžové mouky v poměru 1:1. Mandlovou mouku ponechejte.
  • Občas mám těsta víc, než se mi do bábovkové formy vleze. Bábovkovou formu plním vždy jen do 3/4 její výšky. Pokud je těsta víc, udělám bokem muffiny a peču je společně s bábovkou jen kratší dobu.
  • V eatfitshopu máme už i krásné bábovkové formy

Další inspiraci na zapojení dýně do jídelníčku najdete TADY. Vřele doporučuji zejména dýňový humus s mákem.


Autor receptu: Eva Toman
Aktualizace: 31.10.2024

Zpět