0,00 Kč0

Blog

Osvěžující letní polévka Tarator

18.7.2024

Tato dobrota inspirována naší dovolenou v Bulharku vám v letních vedrech udělá líp než zmrzlina. Narozdíl od ní totiž nebsahuje žádný cukr, je plná antioxidantů, mikronutrientů, vlákniny, vody a to je přesně to, co naše horkem zatěžkávané tělo potřebuje. V Bulharsku, kde panovaly teploty 30+, jsme tarator jedli každičký den. Pokaždé na jiném místě a mám tak srovnání, které jsem ihned po návratu překlopila do vlastní verze. 

Suroviny na 4 porce:

 
1 velká nebo 2 menší (salátové) okurky
sůl
1 stroužek česneku
několik snítek kopru
500 ml kyšky
ořechy (vlašské, lískové)
olivový olej

Postup:

  1. Okurku zbavíme slupek i větších semínek (nejprve však případných horkých konců) a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Kostičky okurky dáme do mísy a lehce prosolíme. Okurky pustí vodu, kterou si necháme. Je základem polévky.
  3. Přidáme utřený česnek (nemusí být, ale nám tarator s česnekem chutná víc, má větší říz), štítky kopru nakrájené na drobno a kyšku.
  4. Vše dobře promícháme, osolíme dle chuti, ozdobíme hrubě mletými vlašskými ořechy, olivovým oleje a kouskem kopru.

Další tipy:
  • Polévka Tarator se podává chlazená a zdobená kampkami olivového oleje a vlašáky nasekanými na malé kousky. Já přidala ještě růžový pepř. Ten kupodivu není peprný, tak jako pepř černý, zelený nebo bílý, ale lehce nasládlý a tarator krásně dochutíme. Chybu neuděláte ani s trochou pepře černého. 
  • Zkoušela jsem i variantu s nastrouhanou okurkou nebo okurkou na tenká kolečka, no kostičky mi chutnají nejvíc.
  • Kyška nebo kefír jsou nejlepší. Použít můžete i bílý jogurt zředěný vodou dle potřeby. V Bulharsku jsme ochutnali různé konzistence a experimentovali jsme i doma. Vede neředěná kyška.

Autor receptu: Eva Toman
Foto: databáze Canva

Zpět