Blog
![](https://adata.azami.cz/124438/www/www.eatfitshop.cz/articles/main/101_main_EAT-FIT-AND-ENJOY-SUMMER-4-1718290398.png)
Chystáte se na dovolenou a hodilo by se vám pár bezlepkových tipů?
12.6.2024
Chystáte se na dovolenou a hodilo by se vám pár bezlepkových tipů? Pak jste tady správně. Koukněte na několik rad založených na naší už desetileté zkušenosti z cestováním bez lepku. V článku najdete i moji ověřenou pohotovostní zásobu potravin, kterou sebou při cestování autem vozím. A moje tipy, jak se zařizujeme, když na dovolenou letíme.
All inclusive se vším všudy
Pokud se chystáte na dovolenou all inclusive určitě si prověřte, zda budou v hotelové kuchyni schopni dostát vašim bezlepkovým (nebo jiným) potřebám. A to včetně zajištění ne-kontaminace jídla při jeho zpracování a servírování. Jinak se může stát, že budete mít all inclusive opravdu se vším všudy, a to včetně nežádoucího lepku.
Švédský stůl nemusí být výhra
Snídaně, obědy a večeře jsou na hotelech a penziónech často realizovány formou bufetu. Pokud nemá bezlepkové jídlo svůj speciální koutek, musíte tak trochu počítat s možnou kontaminací – drobečky, naběračky, chybička v kuchyni nebo při (samo)obsluze.
Speciální pozornost věnujte hotelovým topinkovačům
Pokud není ten bezlepkový speciálně označen a oddělen tak, aby si v něm netoustovali hosté i pšeničné pečivo, raději se mu vyhněte.
Nebo si sebou pořiďte „toastovací“ sáčky. Vyrábí je například Tescoma a to v papírové jednorázové i opakovaně použitelné ze žáruvzdorné tkaniny.
Každodenní domluva je nezbytná
Každý den se ptejte. Zda se něco nezměnilo – kuchař, složení omáčky, zásobování pečivem. V menších ubytováních je potřeba se připomínat. Pečivo často objednávají den předem a mohou na to zapomenout. Ano, neměli by, ale stát se to může. Pokud nechcete zůstat bez snídaně a chcete mít opravdu jistotu, že nedošlo k chybičce při vaření, ptejte se znovu a znovu.
Nejčastější chyby v kuchyni
I když si je personál vědom toho, že lepek není laktóza, může dojít k chybě.
Nejčastější chyby, se kterými jsem se setkala jsou tyto:
- Žebra nebo maso marinované v omáčce s pivem nebo sójovkou s pšenicí
- Zapečené brambory v pekáči vysypaném běžnou strouhankou
- Maso vyjmuté ze šťávy zahuštěné “jen trochou“ pšeničné mouky
- Vývar, ve kterém byly zavařené nudle
- Bezlepkový není ani kuskus a bulgur a jiné výrobky z pšeničného zrní
- V pohodě není ani pečivo ze špaldy, kamutu, trojzrnky a další odrůd pšenice
Problematické složky jsou zvýrazněny. Přesně tak, jak jsme na to zvyklí u alergenů. Pozor na ně. Jídlo pro celiaka nebo alergika je potřeba od začátku až do konce připravovat odděleně od jídel z potravin obsahujících lepek. Jen tak je možné jídlo považovat pro celiaka za bezpečné.
Ano, zní to děsivě
Přesně z těchto důvodů volíme raději ubytování s možností vlastního vaření. Bezprostředně po příjezdu se vydáváme na průzkum obchodů a restaurací a podle toho plánujeme dál. V ideálním případě pak kombinujeme domácí stravu a návštěvy důvěryhodných restaurační zařízení.
A co na dovolené vaříme?
Žádná kulinářská akademie, prostě jen jednoduchá a rychle připravitelná jídla ze základních surovin, která zvládnete na chalupě u babičky nebo pronajaté kuchyni. Však příležitostí k vaření budeme mít ještě spousty. Nebojím se sáhnout po polotovarech. Nepřijela jsem na dovolenou přece vařit, ale poznávat nová místa anebo odpočívat.
A protože většinou nevím, co nás čeká, vozím s sebou pohotovostní zásobou potravin.
Toto je můj seznam, se kterým mne nemůže překvapit snad vůbec nic:
- bochník chleba (kváskový nebo z EAT-fit chlebovky) skladovaný ve wrapáčku (vydrží nám i 3 dny)
- semínkové krekry (v plechové dóze)
- bábovka (v alobalu)
- sušené mléko, kávu a čaj
- instantní kaše, musli nebo granola
- čekankový, datlový nebo javorový sirup
- ořechy a sušené ovoce
- 1 balení špaget nebo fusilli
- 1-2 express menu (dvouporcovky bez přílohy)
- pytlík čočka
- kuskus
- sůl a základní koření (paprika, kurkuma, zázvor, mletý kumín, pepř, kmín, tymián)
- bujónové kostky
- raw tyčinky
Na místě dokoupíme mléko, máslo, jogurt, tvaroh, šunku, sýr, ovoce, zeleninu, cibuli, česnek, brambory, rýži, tuňáka, kukuřici, rajčata a luštěniny v konzervě, olej, pesto a něco dobrého na pití. Z takového arzenálu jdou vykouzlit už skvělé věci, které zasytí a kuchař při jejich přípravě nestráví hodiny v kuchyni.
Pro další tipy koukni do naší speciální ⇒ dovolenkové nabídky.
A co když chci na dovolenou letecky?
Dovolená letecky vyžaduje trochu extra plánování. Záleží, zda máte zájezd se zajištěným stravováním a nebo letíte na vlastní pěst. V prvním případě doporučuji opravdu velmi dobře prověřit, že na vás budou na místě připraveni. Obvzlášť pokud nevládnete tamějším jazykem a nebudete mít k dispozici delegáta, který by za vás "bojoval". Pokud vládnete jazyky, můžete zavolat přímo na recepci hotelu nebo poslat e-mail. Zájezd se zprostředokává často přes několik prostředníků a váš požadavek na bezlepkovou dietu může být velmi snadno opomenut.
To se stalo i manželovi při velmi dobře organizovaném výstupu na horu Ararat. Najatý kuchař, který putoval se skupinou očekával s nadšením vegetariána a celiak ho zaskočil tak, že pro něj neměl ani jednu jedinou přílohu. Manžel měl záložní zavazadlo s vlastním jídlem a tak to nakonec dopadlo. Kdyby s tím však nepočítal, strádal by velmi.
V případě, že letíte na vlastní pěst, prozkoumejte předem internety. Každá země je jiná a jiná je kuchyně různých zemí i nabídka lokálních supermarketů. Velmi dobrou zkušenost máme s bezlepkovým stravováním v různých zemích střední a západní Evropy, na Kanárských ostrovech i Islandu. Supermarkety ve větších městech jsou zásobeny i bezlepkových pečivem a vždy jsme našli i těstoviny a další základní přirozeně bezlepkové suroviny. Tyto cesty (letecky a na vlastní pěst) jsou nejdobrodružnější a mám je nejraději. Do letadla zásoby netahám (snad jen svačinu, kašičky, trochu pečiva a krekry). Je však pravda, že si na místě pronajímáme auto a vypravujeme se pak kromě výletů také na bezlepkové nákupy do větších měst.
Ať už jedete na dovolenou kamkoliv, přejeme vám jen a jen bezlepkové zážitky.