0,00 Kč0

Blog

Hrstková polévka

23.4.2024

HRSTKOVÁ POLÉVKA

Znáte ji ze školní jídelny. Možná jste však zapomněli, jak moc dobrá a přitom výživná může být. Pokud do ní použijete zbytečky toho, co máte doma, tak je to i eko-nomické a eko-logické řešení. Zapojte do vaření děti. Děti fazolky milují, rády si s nimi hrají. A pokud se zapojí do jejich namáčení, odpozorují bobtnání a zapojí se do loupání a krájení, je pravděpodobné, že si na s chutí a vědomím dobře odvedené práce i pochutnají. 

SUROVINY na 4-5 velkých porcí:
2 hrsti různých fazolek (pinto, fazole bílá malá, adzuki i cizrna)
1 hrst bezlepkových vloček (nemusí být)
1 lžíce tuku (ghí, olej, sádlo)
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
2 až 3 menší brambory
kvalitní uzenina (nemusí být)
koření (½ lžičky drceného kmínu, pár kuliček nového koření, bobkový list, pepř)
sůl
majoránka
3-4 stroužky česneku
ocet (ume nebo jablečný)
ev. také jarní cibulka, pažitka, petrželka

☝️Věděli jste, že pro lepší stravitelnost a vyšší výživovou hodnotu je dobré fazole i jiné luštěniny vařit s kouskem mořské řasy Kombu.
☝️Sáhnout můžete také po bobkovém listu a čerstvé snítce saturejky nebo tymiánu - ty zase pozitivně ovlivňují pozdější případnou plynatost spojenou s konzumací luštěnin.
☝️Pokud jste nestihli fazolky přes noc namočit, můžete čas jejich vaření zkrátit přidáním lžičky jedlé sody


POSTUP:
1. Fazole namočíme do studené vody přes noc. Ráno fazole slijeme, propláchneme a zalijeme čerstvou vodou. Vaříme do měkka asi 60 minut, může být i déle. Teď je ten správný čas přidat mořskou řasu (2-3 cm) nebo bylinky proti plynatosti.
2. Do hrnce dáme tuk a orestujeme na něm oloupanou a nakrájenou cibuli.
3. Následuje očištěná a na kostky nebo kolečka nakrájená zelenina, vločky, případně také uzenina. Přidáme všechno koření (kromě česneku a majoránky), zalijeme 1,5 litrem vody, osolíme a vaříme do změknutí brambor cca 15 minut. Teprve pak přidáme všechny scezené fazole a krátce provaříme. Pokud je polévka málo hustá můžeme část polévky rozmixovat.
4. Uvařenou polévku dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou a octem. Nakonec můžeme přidat jarní bylinky.


S výjimkou čerstvé zeleniny pořídíte všechny suroviny na tuto vděčnou polévku v eatfitshop.cz.

P.S.: Tento recept je z kuchyně Veroniky, která pro vás chystá eatfitshop balíčky. Věřím, že z něj budete nadšení stejně jako my u nás doma.

Zpět