Ovesné vločky bez lepku jsou bohatým zdrojem vápníku a dalších minerálů, naleznete v nich vitaminy ( A, B1, B2, D, E,) i kyselinu listovou a kyselinu pantothenovou. Sliz, který se z nich uvolňuje při máčení a vaření působí blahodárně na žaludeční sliznici i střeva. Kromě toho v nich najdete také omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Jsou super vhodné k přípravě kaší, domácí granoly nebo k zahušťování polévek a karbenátků.
To je všechno moc pěkné. Celiaci a lidé s intolerencí lepku nebo alergií na pšenici by však měli zůstat obezřetní. Oves pěstovaný v našich krajích může být totiž lepkem kontaminován (roste na stejných polích jako obilí, je zpracováván stejnou zemědělskou technikou a ve stejných provozech jako obilí) a obsahuje avenin, který může u některých jedinců vyvolávat podobné reakce jako lepek. Riziko kontaminace lze vyřešit nákupem ovesných vloček s certifikátem bezlepkového produktu (ovesné vločky od Naturalu Jihlava pochází z Anglie a toto osvědčení mají) a reakci na avenin je potřeba vyzkoušet.
Lepší stravitelnosti jakýchkoliv vloček pomáhá jejich fermentace a dobré tepelné zpracování. Zkuste vločky několik hodin před konzumací zalít horkou vodou a nechat je máčet. Vypadá to, že u nás tento tip funguje a ovesné vločky jsou znovu v rozumné míře součástí naší kuchyně.
To je všechno moc pěkné. Celiaci a lidé s intolerencí lepku nebo alergií na pšenici by však měli zůstat obezřetní. Oves pěstovaný v našich krajích může být totiž lepkem kontaminován (roste na stejných polích jako obilí, je zpracováván stejnou zemědělskou technikou a ve stejných provozech jako obilí) a obsahuje avenin, který může u některých jedinců vyvolávat podobné reakce jako lepek. Riziko kontaminace lze vyřešit nákupem ovesných vloček s certifikátem bezlepkového produktu (ovesné vločky od Naturalu Jihlava pochází z Anglie a toto osvědčení mají) a reakci na avenin je potřeba vyzkoušet.
Lepší stravitelnosti jakýchkoliv vloček pomáhá jejich fermentace a dobré tepelné zpracování. Zkuste vločky několik hodin před konzumací zalít horkou vodou a nechat je máčet. Vypadá to, že u nás tento tip funguje a ovesné vločky jsou znovu v rozumné míře součástí naší kuchyně.
| Kód: | 325 |
| Výrobce: | Natural Jihlava |
| Země původu: | Anglie |
| Složení: | ovesné vločky s klíčky |
| Velikost balení: | 500 g |
| Skladování: | Skladujte na suchém a temném místě |
| Energetická hodnota (kj/kcal): | 1545/367 |
| Tuky (g): | 6.2 |
| Z toho kyseliny (g): | 1 |
| Sacharidy (g): | 60.5 |
| Z toho cukry (g): | 1.2 |
| Vláknina (g): | 9.7 |
| Bílkoviny (g): | 12.3 |
| Sůl (g): | <0,05g |
| Alergeny | bez alergenu |