Slunečnicový olej se v domácnostech často používá ke smažení, i když k tomu účelu není příliš vhodný. Rafinovaný slunečnicový olej obsahuje malý podíl nasycených mastných kyselin i mononenasycené kyseliny olejové. Naopak v něm najdeme vysoký – zhruba 60% – podíl omega-6 polynenasycené kyseliny linolové, což je příčinou jeho relativně nízké tepelné stability. Proto je tento olej nevhodný k tepelným úpravám, při kterých teplota přesahuje 180 stupňů Celsia. Slunečnice jsou přirozeným významným zdrojem vitamínu E. Ten jí slouží jako přirozený antioxidant, při zahřívání oleje se však ztrácí a rozkládá. V posledních letech můžete na trhu najít i slunečnicové oleje označené jako vhodné pro smažení. Nejde o pouhý marketing, ale o produkty získané ze speciálně vyšlechtěných slunečnic, tzv. High Oleic Sunflower Oil (HOSO). Tyto druhy slunečnice se od klasických odrůd odlišují zhruba 80% podílem oxidačně stabilní kyseliny olejové. Díky ní vyniká HOSO vysokou tepelnou stabilitou.(Zdroj: dTest - Jak vybrat rostlinný olej).
Já tento olej moc ráda používám při pečení - bábovky, buchty na plech nebo vymazlenosti z kváskového těsta.
Já tento olej moc ráda používám při pečení - bábovky, buchty na plech nebo vymazlenosti z kváskového těsta.
| Kód: | 11499 |
| Výrobce: | Natural Jihlava |
| Země původu: | Česko |
| Složení: | 100% slunečnicový olej - rafinovaný |
| Velikost balení: | 2000 ml |
| Energetická hodnota (kj/kcal): | 3389/842 |
| Tuky (g): | 92 |
| Z toho kyseliny (g): | 10 |
| Sacharidy (g): | 0 |
| Z toho cukry (g): | 0 |
| Vláknina (g): | 0 |
| Bílkoviny (g): | 0 |
| Sůl (g): | 0 |
| Alergeny | bez alergenu |
