0,00 Kč0

Blog

Tipy pro marmeládové mistry i ty začínající

26.6.2024

Období jahod, meruněk, třešní, rybízu a angreštu je tady a i s ním přichází sezóna marmelád. Sladké tvoření v kuchyni, které miluju. Domácí marmeláda je prostor pro kreativitu a kouzlení s chutěmi, které vás dosud možná ani nenapadli.

Výroba marmelády je navíc velmi snadná záležitost a zvládne ji i naprostý začátečník. Není nutné pořizovat zavařovací hrnec ani shánět fungl nové sklenice s patentními uzávěry. Vystačíte si s hrncem a dobře vymytými (a horkou vodou sterilizovanými) skleničkami od jogurtů, oliv nebo pesta.

Základem každé výjimečné marmelády je kvalitní ovoce, cukr a želírující přípravek

S radostí informuji, že kromě ovoce pořídíte v eatfitshopu pro přípravu domácí marmelády vše potřebné. Několik druhů cukru (řepný, třtinový světlý i tmavý, hroznový i panela) i alternativní sladidla xylitol a erithritol. Průběžně doplňujeme želírující přípravky a jsme připraveni už i na zavařování zeleniny.

vše pro bezlepkové zavařování


Jaký želírující přípravek pořídit, pokud se stravuji bez lepku a pšenice?

Pokud jste na bezlepkové dietě a hlídáte si ostřížím zrakem i možné stopy obilovin, dejte při přípravě marmelád přednost čistému pektinu. Většina želírujících přípravků je přirozeně bezlepková, mouku ani škrob ve svém složení nemají, často jsou však vyráběny (míchány a baleny) v provozech, kde se zpracovává i pšenice případně další alergeny a proto není možné vyloučit stopy lepku. Množství želírujícího přípravku je v poměru k objemu ovoce a cukru minimální a případné stopy lepku tedy také na minimu, proto je u nás doma používáme. Pokud jste však v začátcích diety, nebo máte alergii na pšenici, sáhněte raději po čistém pektinu.

Zapojit můžete také agar nebo chia semínka

Agar je prášek z mořských řas se skvělými želírujícími vlastnostmi, který gelovatí už při pokojové teplotě. Je velmi oblíbený mezi vegany jako alternativa želatiny při výrobě krémových nebo želé dortů. Internetem kolují i recepty na marmeládu s agarem.

Dobré želírující vlastnosti má také chia semínko. Zkuste rozmixovat ovoce dle vlastního výběru, dosladit dle chuti a vmíchat do něj chia semínko. Po pár minutách začne ovocná pomazánka tuhnout a vy ji můžete na pár dní uložit do lednice. Tuto úpravu „marmelády na studeno“ doporučuji připravovat jen v malém množství a sníst během několika dní.

Chuť marmelády je dána primárně ovocem a cukrem, ale ...

Vřele vám doporučuji pohrát si s chutěmi a přidat citrusovou šťávu, koření (hřebíček, badyán, skořici), lžíci alkoholu nebo čokoládu. Chybu neuděláte samozřejmě s vanilkou. Buďte odvážní, kreativní a nechte fantazii při výrobě vlastní marmelády volnost. Otevřete si tak cestu do světa nekonečných chutí a sladkých zážitků, které vám domácí marmeláda může přinést.

Recept na naši oblíbenou „pomerančovou“ marmeládu s divokých špendlíků najdete ⇒ tady.

P.S.: A pokud máte rádi marmeládu s chlebem, koukněte na naše bezlepkové chlebové směsi. Mým favoritem pro kombinaci s marmeládou jsou chlebovky Kmín a Dýně.

S přáním krásného začátku léta

Eva Toman

Zpět